Foredrag & Faglig oplæg
Hvordan fremstiller medierne forskellige grupper i samfundet? Hvem får taletid i medierne?
Hvilke grupper er stort usynlige? Hvad får det af konsekvenser?
Og ikke mindst - hvordan skaber vi i stedet et mere nuanceret og mangfoldigt billede af mennesker og af verden?
Få et inspirerende og lærerigt fagligt oplæg, foredrag eller fyraftensmøde. Jeg tilpasser oplæg og foredrag, så det passer til alle, hvad enten det er mediefolk, kommunikatører, proffesionshøjskoler, aftenskoler, højskoler, virksomheder mv.
Nordisk Film & TV
Lottes oplæg gav en vigtig diskussion på vores redaktioner. Lotte havde flere gode pointer om hvilke fordomme, man kan afkræfte med fakta. Derudover var hun skarp på nødvendigheden i at overveje, hvilket sprog man bruger til at dække historier om MeToo og krænkelser.
Ry aftenskole
Lotte holdt et veltilrettelagt foredrag, der både gjorde positivt indtryk og satte aftryk. Lottes vilje til nærvær og åbenhed er stærkt inspirerende og væsentlig i disse let kaotiske tider! Og ekstra dejligt med de mange unge, som også var mødt frem – og meldte ind i dialogen.
Tampere University, Finland
I can warmly recommend Lotte as an expert in diversity. Her approach combines a solid knowledge of theory and journalistic practice. Her clear and hands-on way of presenting her method makes her a very useful visitor for media outlets.
Forslag til emner
Kilder. Sådan får du et mangfoldigt kildenetværk - og flere læsere, lyttere eller seere.
Inkluderende sprog. Undgå stereotyper og nå nye målgrupper.
Visuel repræsentation
Blinde vinkler. Kend dine egne og bliv en bedre journalist og kommunikatør.
Psykisk sygdom i medier. Undgå stigmatisering - og få flere klik!
Kvinder i medierne
Bedre dækning af MeToo & kønnet vold
Etik, fordomme & stereotyper i journalistik og kommunikation
Medierne farver vores syn på andre. Hvordan påvirker det dig som bruger i din hverdag og i dit arbejde?
Kvinder, minoriteter og unge
– sådan kommer de i medierne
Kun hver fjerde kilde er kvinde. Kun sjældent udtaler kvinder sig om økonomi, og heller ikke inden for stofområder som politik og sport er kvinder særligt godt repræsenterede ikke kun som kilder - men i det hele taget. Kun fire procent af kilderne har flerkulturel baggrund, mennesker med funktionsnedsættelses ses stort set kun ved para olympiaden og børn og unge udtaler sig sjældent. End ikke når det drejer sig om skole og uddannelse.
I dette foredrag sætter Lotte Rosdahl fokus på repræsentation og mangfoldighed i medierne - eller manglen på samme.
Men der er håb!
Med sin egen metode, Inkluderende journalistik, viser Lotte Rosdahl, hvordan medierne justerer sine arbejdsmetoder, så flere forskellige grupper kommer i medierne. Her handler det ikke om forfordeling og kvoter, men om demokrati, rollemodeller og om lige muligheder for at udvikle sig.
Det sker med udgangspunkt i egne eksempler, eksempler fra medierne og sin nye bog “Inkluderende journalistik - Enkel metode til fremtidens journalistik og kommunikation.”
MÅLGRUPPE
Journalister, redaktører, kommunikatører, ledere inden for medie- og kommunikationsbranchen. Foredraget er også interessant for alle, der interesserer sig for samfundet, demokrati og diversitet i medierne.
Kom af med blinde vinkler - og bliv en endnu bedre journalist
Som journalsiter og kommunikatører kan vi nemt komme til at beskriver mennesker og verden, som vi selv ser og forstår den. Det sker, uden vi selv er bevidste om det. Det betyder, at vi risikerer at se de historier, vi forventer at se, og beskriver dem, som vi selv ser dem.
I dette foredrag får du en bedre forståelse for de psykologiske mekanismer, der er på spil. Og så får du redskaber til minimere blinde vinkler.
Book også et fagligt oplæg på arbejdspladsen, så redaktionen undgår kollektive blinde vinkler.
MÅLGRUPPE
Journalister, redaktører og kommunikatører
Ligeværdig og medmenneskelig formidling
Hvordan fortæller vi om tabuer?
Hvordan fortæller vi om mennesker, der har oplevet opsigtsvækkende ting, uden at sætte dem i et sensationelt og stigmatiserende lys?
Hvordan skruer vi ned for dramaet samtidig med, at vi er interessante for vores læsere, lyttere eller seere?
Få et inspirerende og læreridt foredrag eller fagligt oplæg.
MÅLGRUPPE
Alle
Medierne farver vores syn på andre - men kan de egentlig samle os i stedet for at splitte os?
Har du tænkt på, om dit syn på andre risikerer at blive farvet af medierne? Og om du handler på en bestemt måde på grund af det, du har set og hørt i medierne?
Journalist Lotte Rosdahls foredrag gør dig klogere på, hvordan gængs journalistik tit tager udgangspunkt i sensation og konflikt og dermed risikerer at påvirke vores måde at se andre mennesker og deres situation. Og så får du stof til eftertanke til dit fremtidige medieforbrug.
Mediernes måde at arbejde på, går nemlig ofte hånd i hånd med de mekanismer, der forstærker fordomme og stereotyper. Dermed risikerer medierne at øge frygt, mistillid og stigmatisering. Men sådan behøver det ikke være. For på samme måde som medierne er en del af problemet, kan de også blive en del af løsningen.
Mød Lotte Rosdahl, der er forfatter til den nye bog “Inkluderende journalistik - Enkel metode til fremtidens journalistik og kommunikation”. Lotte har selv arbejdet som journalist inden for det sociale felt og mødt de mennesker, der skrives om i medierne. Hun kender det journalistiske maskinrum og ved, hvordan mediernes arbejde kan påvirke mennesker og kilder.
Med egne eksempler, sager fra pressen og et kort indblik i sin bog og dens helt nyudviklede metode viser Lotte, hvordan medierne kan vende vanetænkning til eftertanke. Så medierne viser et mere nuanceret og medmenneskeligt billede af mennesker og verden – til gavn for alle os, som læser, hører og ser historier i medierne og lader os påvirke, om vi vil det eller ej.
MÅLGRUPPE
Foredraget er for alle, der interesserer sig for medier, samfundet og de mennesker, der omgiver os. Og som gerne vil se hinanden og selv mødes med forståelse og tillid.
Derfor kom den danske MeToo-bølge med tre års forsinkelse
Mens MeToo åbnede debatten og øjnene på mange mennesker i USA og andre steder i verden, fremstod det i danske medier som om, at MeToo ikke var et problem i Danmark. Faktisk skulle der gå tre år, før den danske MeToo-debat fik endelig fik plads. Og det var ikke mediernes fortjeneste.
Jeg skrev i perioden kronikker om mediernes manglende dækning. Sidenhen var jeg med til at udarbejde Guide til bedre dækning af MeToo, som blev udgivet af Dansk Journalistforbund.
Få et spændende foredrag om den danske MeToo dækning.
MÅLGRUPPE:
Journalister, redaktører og kommunikatører
Alle der interesserer sig for køn, medier eller samfundet
Hør mere
Kontakt Lotte Rosdahl, hvis du er interesseret i at høre mere om et foredrag eller et fyraftensmøde eller vil høre om muligheden for at skræddersy et foredrag til en bestemt målgruppe eller begivenhed.
Mobil: +45 2670 0292