TV2 ansatte ældre mænd og unge kvinder

Jeg husker stadig, hvor spændt jeg var, da jeg sad i et tætpakket auditorie på Journalisthøjskolen for snart 17 år siden. Nogle praktiksteder var kommet for at præsentere sig selv inden panikdagen. Heriblandt en af TV2’s regionale stationer.

Jeg begyndte på studiet som 38-årig med en drøm om at lave TV. Naivt måske for tv-drømmen braste bradt, da en mandlig chef højlydt sagde, at man kun skulle søge, hvis man var ung. “For det er jo tv det her”.

Flere og ældre mænd
Om dette alderskriterie også gjaldt mændene på studiet, ved jeg ikke. Men ser man generelt på diversiteten i værtstollerne på TV, skinner aldersforskellen mellem mænd og kvinder tydeligt igennem, som jeg påpeger i min bog om Inkluderende journalistik.

I dag fortæller medieforsker Vibeke Pedersen i Information så, at TV2 tilbage i stationens begyndelse omkring 1990, bevidst ansatte flere mandlige end kvindelige værter, og at de mandlige værter i gennemsnit var ni år ældre end kvinderne. Yngre kvinder var blikfang på en kanal, der var delvist financieret af reklamer.

Udover den tydelige kønsdiskriminering kan denne prioritering også have lagt grundlaget for den sexisme på TV2, der kommer frem nu. Og med endnu yngre kvindelige praktikanter, etablerede TV2 en strukturel sexisme, vurderer Vibeke Pedersen.


Forandringen er i gang

Jeg udviklede tilbage i 2012 den journalistiske metode Inkluderende journalistik. Den giver redskaber til at sikre en nuanceret, mangfoldig og retvisende dækning af forskellige grupper og emner og altså også køn og sexisme.

Hvor det dengang var umuligt at tale om inklusion og diversitet, har jeg fulgt, hvordan udviklingen har taget fart.

Først i udlandet men endelig også i Danmark.

Vi er nu for mange, der taler om problemerne til, at de kan siddes overhørig. Og taler med samme røst, så det kan høres. Jeg er derfor helt sikker på, at forandringen kommer nu. Den er allerede i gang.

Tag eksempelvis journalist Mette Bluhme Riecks interview med Jes Dorph-Pedersen i Aftenshowet. Her stillede hun de vigtige og nødvendige spørgsmål. Fattet og roligt.

Et interview der var utænkeligt for bare et år siden.

Imidlertid er vi langt fra i mål. Det viser eksemplet også.

For hvor Jes Dorph-Petersen over en nat fik en støttegruppe på facebook med omkring 50.000 medlemmer. Så endte Mette Blume Rieck i en shitstorm med de sædvanlige tilsvininger, der i langt højere grad tilfalder kvinder end mænd.

Derfor er det også vigtigt fortsat at holde øjne og øre åbne og blive ved med at pege på problemerne. Og forlange handling.

Vil du vide mere om kvinder i medierne?

Fagbog om Inkluderende journalsitik: HER
Foredrag om dækning af kvinder og MeToo: HER
Undervisning i diversitet og inklusion i journalistik og kommunikation: HER

Kronik i Jyllands Posten: Medierne fejlede. Derfor kommer den danske MeToo-bølge først nu. LÆS NU
Debatindlæg i Journalisten: Derfor er det - stadig - vigtigt med flere kvindelige kilder LÆS NU
Kronik i Politiken: MedIerne skævvrider dækningen af MeToo.  LÆS NU

lotte rosdahl

Hi, I’m Lotte Rosdahl - author of this blog post (and others like it) and mediainnovator, speaker, teacher, journalist and author. Team ud with me to get knolage and innovate your skills on how to create inkluding and divers media and communication.

https://www.lotterosdahl.dk
Previous
Previous

Nye retningslinjer skal hjælpe medier i dækning af vold og seksuel chikane mod kvinder

Next
Next

Ny analyse om psykisk sygdom: Ritzau stigmatiserer mest