Grønland i sorg – Hvor er de danske medier?

Grønland: Fire formodede omkomne, to hårdt sårede, syv lettere sårede, 11 huse helt ødelagt, og mange som helt eller delvist har mistet deres ejendele.

Da en flodbølge ramte den grønlandske bygd Nuugaatsiaq, blev nyheden i danske medier i det store hele kun dækket sporadisk og kun fra dansk grund.

Større aviser, TV2 og DR har korrespondenter i England, Frankrig, USA og store  dele af verden, men selvom Grønland er en del af Rigsfællesskabet synes landet og grønlænderne meget længere væk i mediernes dækning generelt og også nu.

Ude af øje

I Presselogen på TV2 NEWS var nogle redaktører inde for at tale om problematikken. Ifølge stationens optælling har BT haft den tætteste dækning. Alligevel fortalte chefredaktør Jens Grund, at den mentale afstand fra en avisredaktion til Grønland er meget stor.

Og der tror jeg et af problemerne ligger. Igen er her en gruppe, der er usynlig i mange journalisters bevidsthed og derfor ude af nyhedsbilledet, selv når katastrofen rammer så hårdt.

Også konstitueret chefredaktør på TV 2 NEWS, Ulla Pors deltog og mente, at stationen kunne have dækket katastrofen endnu mere, men at det er vanskeligt at nå til Nordgrønland, når det går stærkt, da de så ville være kommet for sent. Hun fortalte, at redaktionen i en efterkritik har talt om, hvorvidt de kunne have gjort endnu mere ud af den historie.

Det mener jeg bestemt, både NEWS og andre redaktioner kan. Det er for snævert, hvis vi alene ser en nyhedsdækning af katastrofen som dækningen “her og nu” og umiddelbart efter flodbølgen har lagt sig. Der er nemlig mange nye vinkler og konstruktive historier, vi som journalister kan fortælle, når katastrofen rammer.

Mange nye vinkler

Jeg savner at høre fra de pårørende. Fra redningsmandskabet. Fra borgerne i resten af Grønland, som også er påvirket af katastrofen.
Jeg savner, at høre om den støtte, der er givet fra mennesker i hele landet.
Og jeg savner at høre om de konkrete initiativer, der er taget for at hjælpe, som en stor landsindsamling til støtte for de pårørende. Og høre om, hvordan vi som danskere også kan bakke op.

Det er historier, der bestemt er relevante og også historier, der viser det fællesskab og de resurser, der er masser af i Grønland.

På den måde er vi udover at give en langt mere fyldestgørende dækning samtidig med til at nuancere det alt for stereotype billede af grønlændere og Grønland, vi som medier ellers er med til at tegne.

Kan de danske journalister ikke komme til Grønland, kan de ringe og lave et telefoninterview. Eller endnu bedre foreslår jeg, at danske medier samarbejder med de mange journalister, der allerede arbejder i landet.

KNR har produceret flere gode nyheder som her:
Det er i al ydmyghed man ser mennesker, der har mistet alle deres ejendele
Pipaluk mistede sin bror, svigerinde og nevø lørdag aften

Lyst til at hjælpe

GrønlandsBANKEN har oprettet en konto, hvor man kan donere penge til ofrene og deres familier. Pengene kan overføres på kontonr. 6471- 1570134.

lotte rosdahl

Hi, I’m Lotte Rosdahl - author of this blog post (and others like it) and mediainnovator, speaker, teacher, journalist and author. Team ud with me to get knolage and innovate your skills on how to create inkluding and divers media and communication.

https://www.lotterosdahl.dk
Previous
Previous

Journalistik om inklusion og polarisering til debat i Helsingfors

Next
Next

TrustCast med gæst Anders Agger