fotozoom

Book et foredrag

Bliv klogere på, hvordan stereotyper og fordomme i medierne marginaliseret og polariserer samfundet. Hør også, hvordan medierne i stedet kan understøtte gensidig tillid og forståelse. Book et foredrag med ekspert i inkluderende og depolariserende journalistik, passioneret debattør og medieudvikler Lotte Rosdahl. Alle foredrag tager udgangspunkt i mediernes måde at arbejde på og de konsekvenser, som det får for både  mennesker og samfund.

Det er muligt at booke både korte og lange foredrag.

Emnerne er:

 

Medierne skaber splid og fordomme – behov for journalistisk nytænkning

Medierne er med til forme, hvordan vi ser på hinanden, os selv og verden. Mediernes måde at dække og fremstille virkeligheden på har altså stor betydning for hver eneste af os. Problemet er, at den traditionelle sort-hvide dækning med fokus på konflikter og sensationer, hårdtslående rubrikker og saftige punchlines er med til at forvrænge virkeligheden, puste til frygten og skabe misforståelser i stedet for forståelse.

Dette foredrag pinpointer, hvor farligt det er, når medierne går galt i byen og konsekvenserne heraf. Mediernes arbejdsvaner er nemlig med til at skabe stereotyper og fordomme, som sætter mennesker og hele grupper i bås og kasser. Resultatet er, at medierne marginaliserer mennesker og polariserer samfundet. Det bør der ændres på, og her er der brug for journalistisk nytænkning.

Lotte Rosdahl har udviklet TrustJournalism, som er et alternativ til traditionel journalistik. TrustJournalism er journalistik, der inkluderer mennesker og depolariserer samfundet. I dette foredrag fortæller hun, hvordan medierne kan gå nye veje og skabe nuancer, forståelse og gensidig tillid.

 

De usynlige kvinder i medierne – sådan kommer de frem

Kvinder er stærkt underrepræsenterede i medierne. Kun hver fjerde kilde er kvinde. Det viser en international undersøgelse “Who Maks the News” lavet af Global Media Monitoring Project. Kun sjældent udtaler kvinder sig om økonomi, og heller ikke inden for stofområder som politik, sport og kultur er kvinder særligt godt repræsenterede som kilder.

I dette foredrag viser Lotte Rosdahl, hvilke konsekvenser misrepræsentationen har, og hvorfor medierne skal tage ansvaret på sig og ændre skævvridningen. Her handler det ikke om forfordeling og kvoter, men om demokrati, rollemodeller og menneskers mulighed for at løfte sig.

Allerede i 2011 tog Lotte Rosdahl udfordringen op som ansvarlig for Skanderborg Kommunes personaleblad, og fik med nyt fokus og selvudviklede redskaber flere kvinder i bladet. Et resultat, der blev belønnet med KL’s bladpris. I foredraget deler hun ud af sine egne erfaringer og viden og fortæller, hvorfor journalister og redaktører også er nødt til at kigge indad for at kunne ændre vaner.  

 

Journalisten og redaktørens blinde vinkler

Tekst på vej.