Pinlig presse på Riskærs pressemøde

Posted by on February 20, 2019 in Blog | Comments Off

foto klaus riskær

Helt usædvanligt har én person på rekordtid fået over 20.000 vælgererklæringer op til folketingsvalget, og i går ville Klaus Riskær Pedersen på et pressemøde fortælle om sine visioner og politiske dagsorden. Jeg så derfor med for at se, hvad han ville og kunne. Da pressemødet efter en time var slut, var jeg imidlertid ikke blevet meget klogere. Journalisterne havde stort set ikke spurgt ind til Klaus Riskærs politik men i stedet til hans tidligere sigtelser for bedrageri og dom.

Da der var knap ti minutter tilbage af pressemødet spørger én journalist dog, hvordan Klaus Riskær har det. Riskær smiler, ånder næsten lettet op og siger, at det da er et godt spørgsmål og fortæller, at han nok var klar over, at hans fortid ville blive bragt op men er overrasket over, hvor meget det fylder. Herefter kommer så et spørgsmål, der igen refererer til Klaus Riskærs fortid, da journalisten hiver et gammelt BT-citat frem, hvor Klaus Riskær citeres for at føle sig forfulgt af domstolene. Riskær skal svare på, om han stadig føler sig forfulgt, bare fordi han er Klaus Riskær. Næste journalist spørger herefter, om de andre opstillede kandidater på listen også har været på kant med loven, og sådan forløb stort set hele pressemødet.

Ligesom Klaus Riskær forventer jeg også, at der bliver spurgt ind til hans fortid. Det var en både alvorlig og omfattende sag, men at lægge alle kræfter her er utrolig ærgerligt. Nogle klassiske journalistiske roller er at være samfundets vagthund og at agere djævlens advokat, og journalister har helt sikkert en vigtig rolle i at holde øje med magthaverne. Men i iveren for at vise tænder skal medierne passe på ikke selv at komme til at stå i vejen for demokratiet ved at overse opgaven med at folde politiken ud til gavn for vælgerne. Og da pressemødet var slut, havde man som seer kun de politiske hovedlinjer at forholde sig til, som Klaus Riskær selv præsenterede i sit oplæg. Samtidig skal journalisterne være uhyre opmærksomme på ikke at blive brugt som djævlens advokat for siddende politikere, der op til et valg har en stor interesse i at stoppe mulige konkurrenter.  

Jeg håber derfor, at medierne i langt højere grad vil forholde sig til visioner og politik. Samtidig må jeg sige, at det kræver en stærk person at træde op på den politiske scene, hvis man tidligere har afsonet en dom. Pressemødet blev ubehageligt at overvære og må have været uhyre ubehageligt at stå i. Det er som sagt naturligt at spørge til fortiden, og Klaus Riskær har selv talt om sine nedture og om at være blevet klogere. Man kunne for eksempel have suppleret med konstruktive spørgsmål som, hvad nedturene havde lært ham, og hvordan han kunne bruge sine erfaringer i politik. De fleste af os lærer af de svære tider, og det må være muligt at få chancen for at komme videre i sit liv.