Om Lotte – 5 hurtige svar

TrustJournalism er udviklet af Lotte Rosdahl. Læs med her og lær Lotte bedre at kende og hør mere om baggrunden for TrustJournalism. Udvikler og rådgiver inden for brobyggende konstruktiv journalistik – TrustJournalism.

1. Hvorfor har du udviklet TrustJournalism?

Som journalist møder jeg mennesker, der er meget anderledes end mig selv, og som jeg ellers ikke ville have mødt. Ofte er jeg gået hjem med en større forståelse og en ny måde at se tingene på, som har gjort mit liv rigere. Samtidig har jeg oplevet, hvordan min opmærksomhed har givet de mennesker, jeg har talt med, en følelse af at blive forstået og anerkendt. Noget, flere af dem ikke har oplevet før. Begge dele har gjort mig bevidst om, at vi også som journalister kommer til at forstærke vores fordomme over for hinanden og medvirke til polarisering. Og det var ikke det jeg drømte om at gøre, da jeg blev journalist. Jeg vil lave journalistik, der inspirerer og udvikler mennesker – og samfundet. Imidlertid savnede jeg journalistiske redskaber, der kunne være med til det. Derfor besluttede jeg mig for, at jeg selv ville udvikle en metode – TrustJournalism, der giver viden og overskuelige værktøjer til at arbejde brobyggende og konstruktivt.

2. Hvad er din passion?

Jeg brænder for at motivere journalister til at lave konstruktiv journalisik, der inspirerer mennesker og giver dem bedre mulighed for at udvikle deres yderste potentiale. Jeg er helt sikker, på at journalistik, der øver forståelse mellem mennesker, i høj grad er vejen frem mod et bedre samfund. Imidlertid er der i den traditionelle journalistiske tankegang en række værktøjer, der blæser konflikter op og beskriver mennesker i stereotype og unuancerede vendinger. Der er med andre ord meget støj på linjen, som er med til at forstærke fordomme og skabe afstand mellem mennesker. Og støj på den journalistiske selvforståelse, der kan gøre det svært at følge sin lyst til at arbejde konstruktivt i stedet. Men jeg er fuldstændig overbevist om, at vi kan gøre en positiv forskel. Og at det ikke kræver en helt ny journalistisk – kun nogle justeringer og de rigtige konstruktive redskaber i den journalistiske værktøjskasse.

3. Hvad har du ellers arbejdet med?

I snart en del år har jeg arbejdet med brobyggende konstruktiv journalistik. Blandt andet i 2007 med et journalistisk projekt, Unge møder Unge, hvor jeg ville skabe grobund for at ændre fordomme til forståelse blandt unge danskere og unge nydanskere umiddelbart efter Muhammedkrisen. Resultatet blev overvældende, og hele 73 procent af de unge fik et mere positivt indtryk af hinanden. Og 87 procent ville gerne mødes igen. Flere gange har jeg arbejdet med at udvikle brobyggende koncepter som personaleblad og beboerblad. Senest har jeg udviklet koncept for en Fællesskabsavis, jeg producerer for kommuner med fokus på ildsjæle og nyde måder at hjælpe hinanden på.

PRISER 2. pladsen i KL’s konkurrence om Danmarks bedste personaleblad. Prisen modtog jeg på vegne af Skanderborg Kommune for udvikling af personalebladet, hvor jeg var primus motor i processen. Jeg blev indstillet til Integrationsministeriets Ildsjælspris for projektet ”Unge møder unge”.
4. Hvor har du din viden fra?

Jeg er selv journalist og ved, hvordan journalister arbejder. Det betyder, at jeg ved, at journalistiske redskaber skal være lige til at gå til. Ellers risikerer de bare at havne på hylden i skabet i en hverdag med deadlines og mange bolde i luften! Samtidig er jeg som journalist interesseret i fakta. Det betyder, at mine redskaber ikke (kun) er baseret på mine egne erfaringer, men også har rod i anerkendt psykologisk forskning om fordomme og forståelse. Du kan derfor være sikker på, der er noget om snakken, når jeg siger, at TrustJournalism bygger bro mellem mennesker. Jeg har længe arbejdet med konstruktiv journalistik og er pioner i Danmark bla. som

  • Medstifter af Dansk Selskab for Konstruktiv Journalistik i 2015.
  • Taler på stor session om emnet på journalisternes Fagfestival 2012
  • Medarrangør af Danmarks (måske verdens) første seminar om konstruktiv journalistik
  • Medstifter af Facebooknetværket Danmarks bedste nyheder – Forum for konstruktiv journalistik
5. Hvad kan du hjælpe mig med – og hvordan?

Hvis du instinktivt fornemmer, at journalistik skal udvikle og inspirere mennesker, og har du lyst til at præge den offentlige dagsorden på en anstændig og positiv måde, kan jeg give dig redskaber, der kan være med til dette. Og hjælpe dig til at blive den journalist, du brænder for at være. Jeg har netop udviklet en helt ny workshop, som du har nulighed for at få tilskud til fra Pressens Uddannelsesfond. Se mere om dine muligheder her:

Samler dit arbejde eller splitter det?

Vær opdateret med viden og nyt om brobyggende konstruktiv journalistik i nyhedsbrevet: