Opløftende nyheder samler os

Posted by on November 24, 2016 in Blog | Comments Off

foto-onsdagscafe

En helt ny undersøgelse sætter nu streg under sammenhængen mellem opløftende nyheder og vores tillid til andre.

Det vigtige resultat fra undersøgelsen “Publishing the Positive” udført af Jodie Jackson på University of East London viser nemlig, at positive nyheder kan føre til

  • en øget accept af andre
  • en følelse af fællesskab
  • motivation til at deltage i samfundet.


Fik genskabt tilliden

Forsøgspersonerne fortalte, at nyheder med et negativt fokus fik dem til at se det negative i andre og gav dem en følelse af at være isoleret fra samfundet.

Modsat gav opløftende nyheder dem en beundring for andre og genetablerede deres tillid.

De nyheder er derfor vigtige – ikke kun fordi de er med til at fortælle det hele billede af verden – men også fordi de modvirker en øget polarisering.

Definition

Der er nogen, der skelner mellem det, de definerer som hhv. “positive nyheder” og “konstruktive nyheder”, men det ser jeg anderledes på.

Når vi taler om depolariserende konstruktiv journalistik, er det netop uhyre vigtigt også at fortælle de gode historier, fordi de virker opbyggende og understøtter tilliden og fællesskabet.

I min undervisning lægger jeg derfor vægt på også at tænke på den lange bane, så vi er opmærksomme på,, hvordan vi fremstiller minoriteter i den daglige dækning og ikke kun, når vi behandler en problematik, der vedrører en minoritet.

I TrustJournalism definerer jeg disse nyheder som konstruktive på lige fod med de klassiske konstruktive nyheder, der er løsningsorienterede og visionære.


Samler dit arbejde eller splitter det?

LotteRosdahl_udvikler_trustjournalism

Lotte Rosdahl er udvikler af og underviser i TrustJournalism, der er depolariserende konstruktiv journalistik

DU kan forvandle mistro, minoriteter og polarisering til forståelse, hjælpsomhed og fællesskab.

Til foråret holder jeg workshoppen “Samler dit arbejde eller splitter det” i depolariserende og brobyggende konstruktiv journalistik for journalister og redaktører.

Workshoppen klæder dig på til at kunne lave konstruktiv journalistik, der styrker fællesskabet og understøtter menneskers mulighed for at lykkes – også når du behandler problematikker, der berører minoriteter.

 

Er du journalist eller redaktør og medlem af Dansk Journalistforbund?
Så kan du få støtte fra Mediernes Efteruddannelse eller komme GRATIS afsted, hvad enten du er ledig, freelancer eller fastansat.

Se mere om dine muligheder HER.