Lotte Rosdahl udvikler og rådgiver i brobyggende konstruktiv journalistik

DSC04338

nærbillede Lotte

Journalist med kontor i Skovby

Mit navn er Lotte Rosdahl, og jeg er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole og arbejder som udvikler og rådgiver inden for brobyggende/depolriserende konstruktiv journalistik.

I 2012 etablerede jeg min egen virksomhed – Lotte Rosdahl – med base i Skovby ved Aarhus.

Her har jeg kontor midt i naturen, og jeg elsker det!! Her i alt det grønne finder jeg ro og inspiration, og samtidig giver det energi og arbejdsglæde. Hver dag!

 

Mediernes blinde vinkel

Det er et helt bevidst valg, at virksomheden ligger i Skovby – midt i det nære landsbyliv med mekanikeren lidt længere nede af vejen og skolen rundt om hjørnet.

For mig er det den bedste forudsætning for at arbejde med brobyggende/depolariserende konstruktiv journalistik og sikre en nuanceret mediedækning, at vi som journalister kommer ud af redaktionen.

Nuancer er vigtige, fordi forståelsen bliver større, og dermed undgår vi at havne i en sort-hvid, os-dem nyhedsdagsorden, hvor vi journalister er ude af sync med befolkningen, som det eksempelvis skete under Brexit og Trump-sejren.

Samtidig mener jeg kun, vi kan fortælle troværdigt om mennesker, når vi selv forstår dem og de dilemmaer, de står i. Også derfor er det vigtigt, at vi ikke arbejder i afsondrede redaktioner eller lever i boligområder, hvor dem omkring os, hovedsageligt ligner os selv.

Kurser og workshops i Norden

Fra mit kontor i Skovby tilbyder jeg efteruddannelse af journalister og redaktører, hvad enten I arbejder med tv, web, radio, aviser, magasiner, fagblade, sociale medier eller kommunikation.

Jeg skræddersyr kurser og workshops og tilrettelægger også gerne individuel sparring og efteruddannelsesforløb.

Min målgruppe er journalister og redaktører i hele Danmark og resten af Norden.

Senest har jeg blandt andet afholdt workshops for medarbejdere på Grønlands public service-station, KNR, i Nuuk for journalister og redaktører fra morgenradio og nyhedsredaktionen. Ligeledes tilbyder jeg at afholde kurser og workshops andre steder i Norden.

Opfandt brobyggende/depolariserende konstruktiv journalistik

Jeg er pioner inden for konstruktiv journalistik og opfandt i 2012 begrebet brobyggende/depolariserende konstruktiv journalistik med min egen metode TrustJournalism.

Det vil sige journalistik, som bygger bro mellem mennesker, kulturer og samfund. Journalistik, der nedbryder poler og i stedet giver håb og skaber større tillid og forståelse.

Det er vigtigt for mig at gøre en forskel med journalistikken og mit arbejde.

Jeg vil bag om nyheden og mennesket, finde årsager og sammenhænge.
Jeg vil nuancere debatten, nedbryde fordomme, jeg vil bygge bro og fjerne poler, jeg vil inspirere og engagere, jeg vil have os til at forstå hinanden bedre, jeg vil være med til at udvikle samfundet og give dig og alle andre de bedste muligheder for at udvikle sig.

Det er min oplevelse, når jeg interviewer mennesker, der har oplevet mere end de fleste, at mange drømmer om at blive en del af normalen – af fællesskabet.
Men de oplever at blive fastholdt i nogle kasser, som medierne er med til at skabe, og de får derved sværere ved at udvikle sig.

Samtidig kan netop disse mennesker have en livserfaring og dybde, der kan være utrolig lærerig, og den viden vil jeg gerne være med til at brede ud med min journalistik og min metode.

Nye journalistiske værktøjer

Derfor har jeg udviklet en ny metode og en række nye journalistiske værktøjer, som jeg personligt bruger i mit daglige arbejde  – i alt lige fra rubrikker og ordvalg til ideudvikling, interview og kildevalg.

Min metode kalder jeg for TrustJournalism, og det er med udgangspunkt heri, at jeg underviser og efteruddanner journalister og redaktører.

Ud over kurser og workshops har jeg udviklet et nyt aviskoncept – en såkaldt Fællesskabsavis – til landets kommuner.

Jeg tilbyder at producere Fælleskabsavisen fra første ide til færdigt layout, senest for Skanderborg Kommune.

Herforuden arbejder jeg selv som journalist og producerer artikler, video og fotos – altid med udgangspunkt i mine værktøjer i TrustJournalism.

Jeg har vundet 2. pladsen i KL’s personalebladpris og været indstillet til Integrationsministeriets Ildsjælspris.

Du finder mig her:

Rolighedsvej 1, Galten-Skovby
M: 26700292
Mail: mail@LotteRosdahl.dk

Hold dig opdateret med viden & værktøjer om brobyggende/depolariserende konstruktiv journalistik med mit nyhedsbrev.