Journalistik om brobygning og depolarisering til debat i Helsinki

Posted by on September 20, 2017 in Blog | Comments Off

fotozoom

Her på klipperne langs kysten i et gammelt kampestensfort på den lille finske ø Suomenlinna var jeg inviteret til at deltage i et debatpanel på det Nordiske Freelanceseminar. Årets tema var Fremtidens journalistik.

Emnet for debatten var, hvordan medierne skal reagere på polarisering, hvilket netop har været et af mine væsentlige fokuspunkter, siden jeg i 2012 opfandt og definerede begrebet brobyggende og depolariserende konstruktiv journalistik – og som jeg arbejder med hver eneste dag, både når jeg underviser, og når jeg producerer artikler, video, blogs og podcasts.

Trend på vej

Debatpanelet var det sidste indslag efter et tætpakket og spændende seminar, hvor jeg forinden havde haft mulighed for at kigge mig lidt omkring og overvære flere aktuelle journalistiske oplæg.

Jeg bemærkede, at der er sket en ændring, siden jeg dengang talte om, at det var nødvendigt, at konstruktiv journalistik skulle videreudvikles og tages et skridt videre mod en brobyggende og depolariserende funktion. Få forstod dengang, hvad jeg mente, og de fleste tænkte nok, at det slet ikke var en journalists opgave at bekymre sig om, hvordan vores journalistik kan påvirke menneskers syn på hinanden.

Ja, så kunne jeg i Helsinki konstatere, at opfattelsen af mediernes rolle har rykket sig markant, og at der nu er kommet fokus på, at journalistik også skal understøtte gensidig forståelse, mangfoldighed, fællesskab og menneskers muligheder for at udvikle sig.

Færre parader og ny selvindsigt

Det stemmer overens med min egen oplevelse af, at journalister og redaktører i dag straks forstår meningen med brobyggende og depolariserende konstruktiv journalistik, når jeg møder dem rundt om i landet.

Også i medierne – både herhjemme og udlandet – ser jeg en begyndende debat om mediernes ansvar og rolle i forhold til at øge fordomme og polarisering.

Debatpanelet, som jeg deltog i, bestod foruden mig af historieprofessor Oula Silvennoinen og freelance journalist Elina Venesmaki. Emnet for diskussionen var, hvordan medier skal reagere på polarisering, og hvordan vi arbejder, så vi er med til at skabe nuancer, mangfoldighed og understøtte en gensidig forståelse.

Det slog mig, at jeg for fem år ikke havde jeg ikke kunnet sidde i den slags debatter. De fandtes simpelthen ikke. Som sagt var den brobyggende og depolariserende tankegang dengang ikke på den journalistiske dagsorden. Mange havde stadig paraderne oppe, men nu er der en anden velvillighed til at diskutere udfordringerne i vores fag.

Af nødvendighed og lyst

Om det så er af nødvendighed, fordi vores troværdighed igen og igen rammer bunden i befolkningens øjne. Om det er på grund af Brexit, Trump og seneste valgresultat for Dansk Folkeparti, som satte gang i en debat om, hvorvidt journalister er ude af trit med dele af befolkningen.

Eller om det er en reel lyst til at arbejde på en ny måde, kan jeg ikke sige, men min oplevelse er, at det er en blanding af det hele.

Journalistikken bevæger sig, og debatten fortsætter – ikke bare i Helsinki, men også på redaktioner rundt om i Norden. Jeg oplever en anden lydhørhed over for brobyggende depolariserende konstruktiv journalistik og bliver nu spurgt om at komme ud og fortælle om min metode og mit arbejde.

Eksempler fra seminaret

Herunder kan du se en oversigt over nogle enkelte eksempler fra seminaret med fokus på brobygning og depolarisering:

      • Anders Hofseth, strategisk analytiker på NRK fortalte om Fake News og et af rådene lød: Sandheden er ikke enkel, og vi skal fortælle nuancerne, finde relevant fakta og have proportionerne med. Også dr. Mari K. Niemi havde fokus på polariseringen, og hvordan medierne har reageret på populistiske partier i de nordiske lande.
      • Anssi Komulainen grundlægger af finske Yle Beta, der udvikler nye former for visuel storytelling, var blandt andet ved at udvikle en ny teknik, der kunne vise Helsinki i ruiner for på den måde at give finner en forståelse for, hvordan mennesker i krig har det.
      • Paulina Tervo, CEO og producer på Lyfta Oy fortalte om, hvordan hun producerer brobyggende interaktive videoer til undervisningsbrug. Målet er at afkræfte fordomme, øge empatien og forståelse lande imellem.

Hvis du vil holdes opdateret om brobyggende depolariserende konstruktiv journalistik, kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev med viden, nyt og podcast om emnet.