Podcast om brobyggende inspirerende journalistik

Posted by on April 20, 2016 in Blog | Comments Off

FullSizeRender

For nogle uger siden havde jeg besøg af blogger Julie Bruhn Højsgaard til en snak om journalistik, der inspirerer og bygger bro.
Julie har bloggen “Den som lyser” og netop det at stå i vejen for at mennesker kan lyse, er noget af det værste jeg ved.

Om det er skolelederen, der ansætter dårlige lærere for at få ro på bagsmækken. Forældre i skolebestyrelsen, der bøjer af for at undgå konflikter. Eller forældre, der tysser på et begejstret barn, der bare klukker af lykke.

Kloge Pippi

I Astrid Lindgrens historie siger den kloge og stærke Pippi, at den der er rig også skal være god.
For mig betyder det også at den, der er stærk og har resurserne også har et ansvar i forhold til at de, der ingen stemme har, kan få lov til at lyse.

Vi har som journalister en position, der gør os stærke i forhold til så mange andre.
Vi har stor indflydelse på hvad og hvem, der kommer i medierne og hvordan, de fremstår.

Skygger

Vores interesse ligger i at lave sober og ordentlig journalistik, og jeg er sikker på, at langt de fleste journalister gør deres til at tage det ansvar på sig – mange har sikkert valgt faget netop for at kunne gøre en positiv forskel.

Imidlertid er der i vores traditionelle journalistiske tankegang og arbejdsrutiner en række faktorer, der går hånd i hånd med de faktorer, der forstærker fordomme og stigmatiserer mennesker yderligere.

Mennesker, der er ordblinde, har et handicap, bor på Lolland, er psykisk syge men også ham eller hende, der efter en lang arbejdsdag kommer ud til en ridset Mercedes.

På den måde kan vi – uden at ville det og uden at vide det – komme til at skygge for at mennesker kan få mulighed for at udvikle sig. Eller lyse.

En positiv forskel

Ved at blive bevidst om hvor vi så at sige risikerer at lave disse journalistiske fodfejl, kan vi erstatte vores traditionelle tankegang og med ny viden og konstruktive redskaber i højere grad arbejde på en måde, der er med til at understøtte forståelse og tillid – i samfundet og over for den enkelte.

Vel og mærke samtidig med at vi behandler reelle problemstillinger, også når de vedrører minoriteter.

På den måde kan vi som journalister ikke bare undgå at skygge for mennesker men også understøtte deres mulighed for at lyse.

Det talte Julie og jeg om. Se artiklen her: Et møde mellem mennesker – Den som lyser

Ny workshop

Er du interesseret i at få mere viden og konstruktive værktøjer?
Så kommer jeg snart med en helt ny workshop for journalister:

Samler dit arbejde eller splitter det?

 

Meld dig til mit nyhedsbrev her og få besked, så snart der er åbnet for tilmelding.